Vetenskapsradion bekräftar – unikt bra etanol från Norrköping
Jag lyssnade på Vetenskapsradions inslag om president Obamas besök i Sverige, och vad Sverige har att erbjuda av ”grön energi”.
KTH valde att visa upp vattenrening med hjälp av solenergi och bränslecellsforskning för Obama. Energiminister Anna-Karin Hatt lyfte bland annat fram Sveriges satsning på bioenergi (utmärkt!).
Den som gav den bästa analysen av Sveriges spjutspetsar var den amerikanska ambassadören Mark Brzezinski. Han pekade på våra systemlösningar – vår utbyggda fjärrvärme och våra avfallslösningar. På amerikanska ambassaden har man läst in sig ordentligt på svensk energiförsörjning – bättre än de flesta svenska politiker och media!
Lantmännen Agroetanol och Norrköpings kommun hade påpassligt skickat en inbjudan till president Obama om att komma och titta på ”världens bästa etanolfabrik”. Det hann förstås inte den amerikanske presidenten med. Men Vetenskapsradion svarade på inbjudan och gjorde ett utmärkt inslag om etanolproduktionen i Norrköping – kombinatet med det biobränsleeldade kraftvärmeverket på Händelö, produktionen av proteinfoder från dranken, biogasproduktionen och den nya kolsyrefabriken. Allt enkelt och riktigt beskrivet. Alla radiolyssnare som hörde programmet måste ha undrat varför det kastas så mycket skit på etanol från de flesta andra redaktioner.
Etanolproduktionen vid Händelö ger en växthusgasreduktion jämfört med bensin på 70 procent, mot 30 procent för ”normalfabriken” i USA, där man göra majsetanol med fossila bränslen som processenergi. Vi fick också veta att med en nya gröna koldioxidframställningen kommer man upp över 90 procent i utsläppsminskning.
En sak som man inte hann med att berätta i radioinslaget var att spannmålen som förbrukas i Norrköping kommer från åker som tidigare producerat ”överskott” eller från åker som tidigare varit träda. Om ett par dagar ska EU-parlamentet rösta om att begränsa användningen av biodrivmedel från åkergrödor (food and feed). EU-kommissionen har uttalat att man inte ska använda grödebaserade biodrivmedel efter 2020. Kontentan av den politiken är att anläggningar som den i Norrköping ska läggas ner. Etanolen får då ersättas endera av dyrare, men idag i stort sett obefintlig, ”andra generationens etanol”, tillverkad av skogsråvara eller avfall, eller mest sannolikt ersättas av bensin.
Är det någon som på allvar tror att svältande människor i t ex Malavi eller Somalia kommer att få mer mat om etanolfabriken i Norrköping läggs ner? Jag tror att den mest sannolika effekten blir att ytterligare mark i Sverige kommer att läggas i träda.
Om människor i Malavi och Somalia ska få mer mat handlar det om att utveckla det egna jordbruket och den egna ekonomin så att folk i de här länderna har råd att köpa mat, i första hand av sina lokala producenter. Det har ingen koppling till våra etanolfabriker.
Att USA:s ambassadör berömmer den klimateffektiva svenska etanolproduktionen har nog inte trängt fram till de EU-parlamentariker som på onsdag är beredda att dra undan mattan för den europeiska biodrivmedelsindustrin.
/Kjell