Tillbaka

Svårt att bli president om man inte är positiv till etanol i Iowa

Iowas republikanske guvernör Terry Branstad hade egentligen lovat att inte ta ställning mellan de många republikanska kandidaterna. Han ville inte ställa sig bakom och rekommendera någon av dem. Men till sist kunde han inte hålla det löftet. Men istället för att ge sitt direkta stöd till en av dem bestämde han sig för att avråda sina partikamrater från att rösta på en av dem – Ted Cruz.

Och skälet var att Ted Cruz är emot stödet till etanolen. Utan en positiv syn på etanolen är det svårt att vinna i Iowa. Så här har det varit i många valrörelser.

Iowa är befolkningsmässigt en av USA:s mindre delstater, nummer 30 bland de 50, med drygt 3 miljoner invånare på en yta motsvarande knappt en tredjedel av Sveriges. Men när det gäller majsodling ligger Iowa i topp. Delstaten är en enda stor jordbruksslätt, och när man kör genom Iowa ser man nästan bara majs och sojabönor. Frodig majs överallt. Fortfarande är en relativt stor del av befolkningen farmare eller beroende av jordbruksnäringen och livsmedelsindustrin. Och det finns ett stort antal etanolfabriker i Iowa. Bland annat tre av de nya anläggningar som gör etanol av cellulosa – det som kallas andra generationens etanol. Också sojabönorna ger biodrivmedel; amerikansk biodiesel görs ofta av sojaolja.

Iowa är också den delstat som går först ut i den långdragna valprocessen för att utse en ny president. Den 1:a februari hålls det som kallas ”the Iowa caucus”. Man har inte ett regelrätt primärval, utan kallar de olika partiernas sympatisörer och medlemmar till möten där man diskuterar vem man vill stödja. Sedan skickas resultaten in och sammanställs för hela delstaten. På den republikanska sidan finns ju ett otal kandidater, men bara två av dem har något större stöd i Iowa – Donald Trump och Ted Cruz. Cruz har under de senaste veckorna närmat sig den ledande Trump i opinionsmätningarna. Cruz är senator för Texas och hör till republikanernas högerflygel.

Guvernör Branstad hade alltså bestämt sig för att inte skriva sina partikamrater på näsan vem de borde stödja som presidentkandidat. Men så ordnades det en konferens om förnybara drivmedel i Altoona strax utanför huvudstaden Des Moines den 19 januari, två veckor innan valmötena i Iowa. Det kom 700 till mötet. Ted Cruz hade inte ens blivit inbjuden till eventet, på grund av sin känt negativa inställning till biodrivmedel. Däremot kom Donald Trump, och han uppmanade bönderna att odla och producera så mycket drivmedel de kan: ”Vi kommer att det behöva det”, sa Trump.

Guvernör Branstad fick frågan om hur han såg på Cruz som kandidat och då uppmanade han alla att inte rösta på Cruz. Han sa att han hoppades att Ted Cruz ska förlora i Iowa: ”Det skulle vara ett utmärkt sätt för oss att ge ett starkt budskap”. (Däremot uttalade Branstad inte ett stöd för Trump, vilket DN felaktigt påstår i artikeln ”Palins uttalanden ger Trump uppmärksamhet”.)

Ted Cruz anses stå den högerradikala Tea Party-rörelsen nära. Han har en mycket negativ inställning till all statlig verksamhet och vill kraftigt dra ner på alla myndigheter och offentliga program. Han står också nära oljeindustrin i Texas, och får säkert en hel del finansiering från den. Cruz har i kongressen arbetat för att ta bort alla stödprogram till förnybar energi, och vill så snabbt som möjligt fasa ut det som kallas ”Renewable Fuel Standard”, det kvotsystem för ökad andel biodrivmedel som antogs av Kongressen 2007 och som är det styrmedel som gjort att USA är ledande inom biodrivmedel och har omkring 200 etanolfabriker, och som lett till att 40 procent av all majs som odlas blir drivmedel. Det Cruz arbetat för är också den linje som oljeindustrin driver. Den motarbetar öppet och konsekvent de förnybara drivmedlen.

Cruz åsikter låter som en konsekvent linje för en konservativ politiker. Men det är inte populär politik i Iowa. Många av de lantbrukare som odlar majs och soja är republikaner. De utgör en viktig del av partiets väljarbas i delstaten. Att valrörelsen inleds i Iowa har under alla valår under senare tid haft stor positiv betydelse för etanollobbyn. Ingen av de ledande kandidaterna vågar gå emot etanolen, och det är inte förvånande att Cruz har fått problem med frågan.

Ibland säger man att ”the Iowa caucus” har fått mindre betydelse i kampanjen. Detsamma gäller primärvalet i New Hampshire den 9 februari. Det är först med ”Super Tuesday” den 1 mars som det blir blodigt allvar. Men att gå på pumpen i Iowa kan också få stora konsekvenser för fortsättningen. Det var när Hillary Clinton 2008 oväntat förlorade i Iowa mot Barack Obama som hennes kampanj började få problem. Ett dåligt resultat för Ted Cruz i Iowa kan få en liknande effekt. Cruz är annars på uppåtgående. Men han är också ifrågasatt i flera avseenden. En förlust för Cruz kan leda till att republikanerna samlas kring någon annan kandidat som möjligen kan stoppa Donald Trump.

Att Donald Trump gav sitt odelade stöd till etanolen har inget att göra med politisk övertygelse. Han säger det som folk i salen vill höra. Varken Donald Trump eller Ted Cruz eller någon av de andra ledande republikanska kandidaterna tror att klimathotet är på allvar. Om det finns en klimatförändring så tror de inte att människan har något med saken att skaffa, och framför allt är de emot alla åtgärder som kan göra energin dyrare för väljarna. Bensinskatt är till exempel helt uteslutet ens i ett läge där priser ligger på en rekordlåg nivå. Biodrivmedel är inte klimatpolitik i Mellanvästern, utan jordbrukspolitik och lokal försörjningstrygghet.

Den 1:a februari får vi se hur det går i Iowa, om guvernör Branstads rekommendation att inte stödja Cruz har fått genomslag och om etanolen i Iowa fått ytterligare en politiker på fall.

/Kjell

Vi använder oss av cookies.Läs mer