Tillbaka

Stigande oljepris – vad gör vi då?

Inbördeskrig i Irak. Stigande spänning mellan Ryssland och EU. Priserna stiger på fossila bränslen. Oljepriset är det högsta på nästan ett år (just nu över 115 dollar/fat), och bensin- och dieselpriset höjs på mackarna. 

Vad gör vi vanliga svenskar då? Semestern närmar sig, med mycket bilkörning. Sanningen är att Sverige redan är världsbäst på att byta bort olja mot andra lösningar. På 1970-talet, före den första oljekrisen 1973, var Sverige till 75 – 80 procent beroende av olja, och all oljan var importerad, precis som idag. Sedan dess har oljeberoendet minskat till under 30 procent. Men vi kan gå vidare, och det kan ske ganska lätt. Här är några förslag:

  • Alla bilister som har flexifuelbilar och bifuelbilar låter bli att tanka bensin och diesel, och väljer att bara tanka E85 och biogas. Det är med dagens priser inte bara klok privat klimatpolitik, utan även lönsamt. Läs gärna Håkan Matsons krönika häromdagen i Dagens Industri, om du tvekar om klokskapen i att tanka E85.
  • Alla som köper ny bil väljer en bil som går att köra på förnybart bränsle. Det här kan skapa större problem eftersom bilhandlarna idag nästan bara säljer rena bensin- och dieselbilar.
  • Alla företag som fortfarande använder oljepannor byter ut dessa mot pannor eller brännare som kan eldas med flis, pellets eller bioolja. Detta är lönsamt eftersom marknadspriset på pellets bara ligger på knappt hälften av priset på olja. Dessutom fördubblas koldioxidskatten för de flesta företag vid årsskiftet, vilket gör oljan ännu dyrare.
  • Alla företag som använder fossil diesel till lastbilar, arbetsmaskiner och traktorer undersöker hur snabbt de skulle kunna byta till fossilfri diesel. Sådan diesel finns idag på marknaden i snabbt växande volymer.
  • Alla ägare till flerfamiljshus, lokaler, fritidsanläggningar osv, som fortfarande använder oljepannor ansluter till fjärrvärme eller skaffar en pelletspanna. Vi har redan i stort sett ersatt all olja i uppvärmning av bostäder. Det är faktiskt inte svårare att ersätta all oljan i industrin och i trafiken. Tekniken finns och med ett oljepris på 114 dollar/fat och med Sveriges koldioxidskatter är det i de flesta fall lönsamt att byta bort oljan och oljeprodukterna.

Det var min sommar- och semesterhälsning. Bloggen kommer kanske inte att vara så aktiv i sommar, om inte mina kollegor är flitiga. Men i augusti drar valrörelsen igång, och då finns det säkert mycket att kommentera.

Ett sista PS bara: Varför ger Skogsindustrierna (i samarbetet SKGS) ut en baskraftsrapport utan att ens nämna ordet biokraft? Dessutom skrivet av en centerpartistisk f d parti- och statssekreterare. Svårt att förstå. DS.

/Kjell

Vi använder oss av cookies.Läs mer