Tillbaka

Som att diskutera politik och aldrig nämna miljöpartiet

Vice statsministern Åsa Romson och folkpartiledaren Jan Björklund diskuterade energipolitik, eller snarare elpolitik, i Aktuellt igår. Någon biokraft existerade förstås inte i diskussionen. Det är vi vana vid. Men det är som att diskutera svensk politik och låtsas som om miljöpartiet inte existerar. Eller att folkpartiet inte finns. Eller att det ena partiet finns, men inte det andra.

Åsa Romson talade om vindkraft och om effektivare elanvändning, typ smarta elnät. Jan Björklund talade eller snarare hojtade om kärnkraft, kolkraft och gaskraft, förutom vindkraft. Inslaget illustrerades med vindkraftverk och reaktorer. Ingen av dem nämnde biokraft eller kraftvärme.

Runtom i Sverige byggs det samtidigt biokraft som aldrig förr. I Stockholm bygger Fortum världens hittills största dedicerade kraftvärmeverk för biobränslen (Avedöreverket i Köpenhamn förblir nog det största, men det är ett verk som från början byggts för kol och sedan konverterats). Utanför Lund har man nyligen öppnat ett stort biokraftvärmeverk i Örtofta. Jönköping bygger en andra stor panna med elproduktion från träflis vid Torsviksverket – det finns redan en panna för avfall. Nya biokraftvärmeverk byggs eller planeras i Karlstad, Vimmerby, Oskarshamn, Linköping, Nybro, Upplands-Bro, Eskilstuna, Borås, Mjölby, Tranås, Skövde, Uppsala och flera orter. Nya anläggningar har nyligen tagits i drift i Västerås, Örebro, Västervik, Värnamo och Vetlanda. Jag har säkert glömt något projekt.

Sammantaget handlar det om investeringar på minst 30 miljarder under en kort tidsperiod i nya biokraftanläggningar. I kommun efter kommun är det den största enskilda investering som någonsin genomförts på orten. Vår tidning Bioenergi redovisar utbyggnaden av biokraften på en karta varje år. Den senaste kom för några veckor sedan.

Det produceras ungefär lika mycket biokraft som vindkraft i Sverige. Produktionen är som störst när behovet av el är som störst. Det är ett positivt budskap till Jan Björklund, som bekymrar sig om tillgången på förnybar el på vintern. Han påstod, felaktigt, att det blåser mest på sommaren. Det blåser mest under vinterhalvåret, särskilt på hösten. Men visst kan det finnas perioder av högtryck på vintern när det behövs mycket el, på grund av all vår eluppvärmning, men då vindkraftsproduktion är låg eftersom det inte blåser. Då är det bra att ha många biobränsleeldade kraftvärmeverk, som ger både värme och el.

Miljöpartiet fick i den senaste Sifo-mätningen 10,0 procent och Folkpartiet fick 4,9 procent. Enligt Novus senaste mätning fick Miljöpartiet 7,1 procent och Folkpartiet 5,8 procent. Förra året producerades omkring 11,3 TWh biokraft och nästan lika mycket vindkraft. Det motsvarar för biokraften ungefär 7,6 procent av den svenska elproduktionen och för vindkraften lite mindre. Vindkraften kommer i år att växa till omkring 12 TWh. Biokraften är alltså ungefär lika betydelsefull för den svenska elproduktionen som Miljöpartiet är för den svenska politiken och klart viktigare än Folkpartiet. Svebio skulle aldrig drömma om att ignorera Miljöpartiet eller Folkpartiet i en politisk analys.

/Kjell

Vi använder oss av cookies.Läs mer