Finland samarbetar med Putins Ryssland om kärnkraft
I morgon torsdag kommer sannolikt den finska regeringen att ta ett beslut om att ge tillstånd för ytterligare en kärnkraftsreaktor i landet. Den placeras i Pyhäjoki, tvärs över Bottenviken från Skellefteå. Senare väntas den finska riksdagen godkänna bygget, som är ett samarbete med det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom.
Om detta märkliga beslut och projekt kan man läsa i måndagens utgåva av Hufvudstadsbladet.
Beslutet i den finska regeringen innehåller många komponenter som kan förvåna en svensk iakttagare, förutom det faktum att Finland vågar satsa på ytterligare en reaktor, samtidigt som det pågående reaktorbygget i Olkiluoto har försenats med nio år, blivit tre gånger så dyrt som planerat och de finska beställarna och de fransk/tyska leverantörerna nu gör upp om de stora fördyringarna i domstol.
Här är några av de komponenter jag tänker på:
- Reaktorbygget leder till att ett av de regerande koalitionspartierna, de Gröna, där Maria Wetterstands exmake Ville Niinistö är partiledare, kommer att tåga ut ur regeringen. Det verkar inte bekymra de stora partierna i regeringen, samlingspartiet, Finlands moderater, och socialdemokraterna. Statsminister Alexander Stubb offrar hellre samverkan med miljöpartisterna än den nya reaktorn.
- I regeringsprogrammet som skrevs när det då sex partierna bildade regering står det att inga nya tillstånd om kärnkraft skulle tas under regeringsperioden, men statsministern säger nu att det här bara handlar om ett ”uppdaterat tillstånd”.
- Flera intressenter har hoppat av projektet, bland annat E.on. Då har man istället tagit in ryska Rosatom, som dessutom ska bygga reaktorn. Bolaget sitter alltså på två stolar, både som delägare och leverantör av anläggningen.
- Att beslutet om bygget fattas samtidigt som EU skärper sina sanktioner mot Ryssland på grund av Ukrainakonflikten är extra märkligt. Statsminister Stubb tycks mena att man inte ska blanda ihop sanktionerna mot Putins Ryssland med Pyhäjoki och Rosatom eftersom det är ”ett långsiktigt projekt”.
- Alla är inte ense i den återstående delen av regeringen. Den ena av svenska folkpartiets två ministrar och ett par socialdemokratiska regeringsledamöter väntas rösta emot. I Finland råder den ordningen att man som statsråd kan rösta emot sin regering och ändå sitta kvar, något som skulle vara helt otänkbart i Sverige.
- Också i den finska riksdagen kan flera av partierna bli splittrade i frågan, men man räknar med att tillståndet för bygget bekräftas. Sannfinländarna, motsvarigheten till våra Sverigedemokrater, är för att bygga mer kärnkraft.
Ville Niinistö säger att det är svårt att komma på ett sämre energiprojekt än Fennovoimas nya reaktor. Det är lätt att hålla med.
Kostnaden för ny kärnkraft är mycket hög. Samtidigt finns stor överkapacitet i det nordiska elsystemet.Fennovoima, som står bakom bygget, är ett konsortium av en rad stora företag. Där ingår bland annat Fortum och flera av de stora skogsbolagen. Precis som i Olkiluoto är upplägget att de här företagen ska garantera avsättning från elen från den nya reaktorn. Det är svårt att se att det kan vara en bra affär för de ingående bolagen.
Svenska Dagbladet håller energikonferens idag. En av talarna är Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät, och tidigare moderat statsråd. Han har kommenterat frågan om ny kärnkraft, och säger att den svenska debatten om ny kärnkraft har mycket lite med verkligheten att göra. Så här säger han, enligt referat på SvD:s hemsida:
Jag tillåter mig spekulationen att tro att de kärnkraftsägare som investerat stora belopp har svårt att få tillbaka de pengarna. Det kan mycket väl bli så att två reaktorer stängs i närtid, men inte för att Åsa Romson kräver det utan för att marknaden ser ut som den gör. Mot den här bakgrunden är ny kärnkraft en utopi. Vem vill satsa 70 miljarder kronor på ny kärnkraft som ska börja leverera om 15 år i den här marknaden.
I Finland är ny kärnkraft ingen utopi, oberoende av de ekonomiska realiteterna. Man gör gärna upp om saken i de finska markcirklarna (i bastun?), bjuder in ryska Rosatom, och tvekar inte ens att ta beslutet parallellt med att EU skärper sanktionerna mot Ryssland och diskuterar olika strategier för att göra sig mindre energioberoende av Putins Ryssland.
Svenska riksmedia har än så länge inte rapporterat om saken.
/Kjell