Tillbaka

En korv med bröd – men utan olja, tack?

Gärna senap och ketchup, men helst inte olja.

Korvbrödsbagarn i Örebro är ledande tillverkare av korvbröd och hamburgerbröd i Sverige. Företaget är en del av Lantmännenkoncernen. Bageriet är den industri i Örebro som hade störst skattereduktion på koldioxidskatt i Örebro förra året – 1,66 miljoner kronor. Det betyder att bageriet är den största utsläpparen av fossil koldioxid i sta´n.

Jag vet inte om man i första hand använder eldningsolja eller gasol på Korvbrödsbagarn. Men jag är övertygad att om att det skulle gå att växla till biobränsle eller biobaserad fjärrvärme för att driva bageriet .

Bageriet hamnar med sin skatterabatt på 1,66 miljoner strax utanför den lista som vi publicerade i tidningen Bioenergi nr 3, och som förtecknar de 95 företag som har störst koldioxidutsläpp i Sverige utanför den utsläppsrättshandlande sektorn. På listan finns ganska många företag inom livsmedelsbranschen.

Ett sätt att påverka företag som Korvbrödbagarn är att vi som konsumenter ställer krav och frågor om vilket klimatavtryck produktionen ger. Vi kan säga till om att vi vill ha våra korvbröd bakade med förnybart bränsle utan utsläpp av klimatgaser. Om Korvbrödsbagarn byter bränsle får de gärna berätta det på sina påsar, så att vi kan handla klimatsmart.

I morgonens nyhetsflöde finns ett pressmeddelande om att Åbro bryggeri i Vimmerby sedan årsskiftet är anslutet till fjärrvärmen. Vimmerby Energi & Miljö håller just på att bygga ett nytt kraftvärmeverk, som ska stå klart i slutet av 2014 och eldas med skogsflis. Åbro Bryggeri finns med på Bioenergis lista, på 42:a plats med ett skatteavdrag på 4,25 miljoner kronor.

Berätta gärna nyheten på era flaskor – det kan bli ett bra försäljningsargument gentemot Spendrup, som ligger femma på listan!

/Kjell

Vi använder oss av cookies.Läs mer