Tillbaka

​Fyll med E85 och tjäna en hundralapp

Det har aldrig varit så lönsamt att tanka E85 som nu, jämfört med bensin för den som har en flexifuelbil. Det mycket höga priset på bensin och diesel gör det extra förmånligt att fylla tanken med biodrivmedel. Det finns över 200 000 flexifuelbilar, som alltså kan tankas med bensin eller med E85.

Av Sveriges 4,9 miljoner bilar är 220 000 flexifuelbilar som kan tankas med E85. Foto: Kjell Andersson

Av Sveriges 4,9 miljoner bilar är 220 000 flexifuelbilar som kan tankas med E85. Foto: Kjell Andersson

Många av dessa bilar har under senare år tankats med bensin. Men idag är det en ren förlustaffär att göra så. Den som väljer E85 vid pumpen tjänar minst en hundralapp. Dessutom ger körningen bara upphov till halva utsläppet av koldioxid jämfört med att köra på bensin.

– Det finns ingen åtgärd som ger så direkt klimatnytta som att välja rätt bränsle vid macken. När det dessutom ger pengar i plånboken borde det vara en självklarhet att tanka E85 för alla som har flexifuelbilar. Det säger Tomas Ekbom, Svebios biodrivmedelsexpert.

– Det förmånliga priset på etanol borde dessutom vara en stark signal för att köpa flexifuelbilar. Tyvärr finns det inte längre någon sådan bil på den svenska nybilsmarknaden, sedan Volkswagen beslutat lägga ner försäljningen av sin flexifuel-Golf. I bonus-malus, som införs i sommar, finns inte heller någon extra förmån för flexifuelbilar. Men det finns många begagnade flexifuelbilar, som nu borde vara attraktiva att köpa för alla som är trötta på höga bensinpriser, säger Tomas Ekbom.

Vi har räknat så här:

Att fylla tanken med 50 liter bensin kostar idag 808 kronor. Att fylla tanken med 50 liter E85 kostar bara 520 kronor. Men E85 har lägre energiinnehåll. Om vi korrigerar för det lägre energiinnehållet och räknar upp priset på E85 med 1,35 får vi en kostnad på 702 kronor för den mängd E85 som motsvarar 50 liter bensin.

Vi räknar med att E85 av sommarkvalitet har ett utsläpp av fossil koldioxid som ligger på 50 procent av utsläppet från bensin. E85 innehåller 15 procent bensin och dessutom sker det utsläpp i produktionskedjan från odling till mack. Det finns dock etanol med mycket större klimatnytta. Den bästa etanolen har en klimatnytta på över 90 procent.

För ytterligare information kontakta Tomas Ekbom, tel 08-4417083 eller Kjell Andersson, tel 070-441 71 92.


Vi använder oss av cookies.Läs mer