Tillbaka

Svebio på COP21: Nu pratar alla om koldioxidskatt och fransmännen går från prat till handling

Kjell Andersson är på plats i Paris och bloggar den här veckan dagligen från COP21.

Ni som inte redan prenumererar på bloggen kan göra det här. Nedan finner du dagens inlägg. Trevlig läsning!

Nu pratar alla om koldioxidskatt och fransmännen går från prat till handling
Under många år har vi från Svebio försökt lyfta koldioxidskattefrågan i alla tänkbara sammanhang. Gensvaret har varit svagt, för att inte säga direkt avvisande. Det har inte minst gällt på Europanivå. EU-kommissionen har dessutom bestämt sig för att lägga idén om en gemensam miniminivå för koldioxidskatt på is, och släppt ambitionen att ta fram ett nytt energiskattedirektiv med ett sådant innehåll.

Men plötsligt börja många andra prata om att sätta pris på koldioxidutsläppen. Det sker på global nivå. På tisdagen hölls ett stort högnivåmöte om pris på koldioxid här vid klimatmötet i Paris. På podiet satt höga representanter för IMF, Internationella valutafonden, Världsbanken, FN:s miljöorgan UNEP, den franska regeringen och Australiens förre premiärminister Kevin Rudd, som för några år sedan införde koldioxidskatt men senare blev bortröstad, varefter den nya konservativa regeringen snabbt sopade bort skatten.

Att det nu sker saker på hög nivå kan vi tacka IMF-chefen Christine Lagarde för. Hon fanns inte i salen, men många hänvisade till henne och till att hon starkt driver frågan. Också Kinas beslut att från 2017 införa en heltäckande nationell handel med utsläppsrätter har påverkat den globala debatten om att sätta pris på koldioxidutsläppen.

Läs hela inlägget 

Vi använder oss av cookies.Läs mer