Tillbaka

Boom på pelletskaminmarknaden när elpriserna skenar

Visste du att 200 000 pelletskaminer kan ersätta ett helt kärnkraftverk? Samtidigt som elpriserna chockhöjs i Sverige, ökar också försäljningen av pelletskaminer – ett hållbart och billigt alternativ för att värma upp ditt hushåll.

200 000 pelletskaminer där varje kamin ger 5 kW effekt tillsammans kan ersätta 1000 MW eleffekt. Det är lika mycket effekt som ett kärnkraftverk kan ge.

Pelletskaminen är en hittills bortglömd värmekälla som i dag används i drygt en procent av svenska hushåll. Den fungerar utmärkt till ett befintligt värmesystem, särskilt under de vinterveckor när det kan bli riktigt kallt och både energi- och effektbehovet är som störst.

Då passar pelletskamin bäst

Om du har direktverkande elvärme eller luftvärmepump har du förmodligen störst nytta av en pelletskamin. Värmepumpar av typen luft-luft och luft-vatten som hämtar energi från luften tappar i effektivitet när det blir kallt. När det är som kallast går värmepumpen över helt på el. Då gör pelletskamin som mest nytta genom att ersätta en del av både energi- och effektbehovet.

Den stora skillnaden mellan en vedkamin och en pelletskamin är att pelletskaminen sköter sig själv med automatik och kan ge värme i ett eller två dygn efter en påfyllning.

Minska effektbristen

Allt fler elnätföretag, till exempel Göteborg Energi Nät, inför effektavgifter även för villor och radhus. Det innebär att en pelletskamin nu gör extra nytta genom att inte bara minska elnotan utan även effektnotan.

Dessutom känns det extra skönt att som villaägare bidra till att minska effektbristen som elnätägare kämpar med lokalt, regionalt och nationellt i Sverige.

Liten marknad som växer

I Sverige är marknaden för pelletskaminer fortfarande liten. I flera länder på kontinenten är användningen mer utbredd. I Frankrike boomar just nu försäljningen av pelletskaminer, med cirka 200 000 sålda enheter det senaste året.

Intressent för pelletskaminer ökar framför allt av två anledningar: höga elprisnivåner och effektavgifter. En som märkt av det är KMP Pellets Heating, som tillverkar pelletskaminer i Borgholm på Öland.

– Det är ett extremt stort intresse och många som vill beställa. Vi räknar med att öka försäljningen av pelletskaminer med 40 procent under 2021 jämfört med 2020, säger Ulf Wikström.

Visste du att:

  • 200 000 pelletskaminer där varje kamin ger 5 kW effekt tillsammans kan ersätta 1000 MW eleffekt. Det är lika mycket effekt som ett kärnkraftverk kan ge.
  • Pellets kan kosta mellan 50-85 öre/kWh inklusive moms beroende på om du hämtar själv eller vill ha hemkörning.
  • EU:s Ecodesign-direktiv är ett regelverk ställer krav på låga utsläpp och hög effektivitet för biobränsleeldade produkter för att de ska få säljas. Nya tuffare krav gäller från 1 januari 2022.

För mer information kontakta:

Anders Haaker, kanslichef på Pelletsförbundet, anders.haaker@pelletsforbundet.se, 073-927 19 57

Vi använder oss av cookies.Läs mer