Tillbaka

Aktuell Hållbarhet: Tandlöst att inte ursprungsmärka drivmedel vid pumpen

Att endast redovisa drivmedels ursprungsland och råvaror på leverantörernas hemsidor räcker inte. De flesta är nog överens om att det behöver finnas en tydlig märkning direkt vid pumpen där konsumenterna gör sina val, skriver Svebio med flera branschföreträdare för förnybara drivmedel.

Energimyndigheten har lagt fram ett nytt förslag till miljömärkning av drivmedel vid pumpen som liknar märkningen för vitvaror. Detta är ett viktigt steg i rätt riktning. Nu är det dags för regeringen med konsumentminister Per Bolund i spetsen att snarast införa miljömärkningen. Fast med en viktig justering. Nuvarande förslag innebär att råvaror och ursprungsland endast ska redovisas på leverantörernas hemsidor. Hur många skulle köpa svenska eller ekologiska livsmedel om man i butiken måste gå in och leta efter denna information på producenternas hemsidor? De flesta är nog överens om att det behöver finnas en tydlig märkning direkt vid pumpen där konsumenterna gör sina val.

Biodrivmedel och el kan göras både bra och dåligt, därför är det bra att EU ställer krav på biodrivmedel gällande CO2-reduktion, hållbarhet och spårbarhet. Det är skillnad på talloljebaserad svensk HVO-diesel och palmoljebaserad HVO från regnskogsområden, det är också skillnad på etanol från svenska producenter jämfört med etanol från amerikansk majs. Sist men inte minst har vi biogasen som till stor andel produceras med svenska råvaror och med hög klimatnytta.

Läs hela artikeln hos Aktuell Hållbarhet

Beatrice Torgnyson Klemme, vd Biogas Öst med Biodriv Öst
Mattias Goldmann, dv Fores med 2030-sekretariatet
Olle Johansson, vd Power Circle
Björn Aronsson, verksamhetsledare Vätgas Sverige
Tomas Ekbom, biodrivmedelsexpert Svebio

Vi använder oss av cookies.Läs mer