Tillbaka

Replik Second Opinion: ”Klokt skogsbruk ger största klimatnyttan”

Inbindningen av koldioxid i våra friska skogar är lika stor som alla mänskligt skapade utsläpp av koldioxid i Sverige tillsammans.

Vi når inte störst klimatnytta genom att spara på skogen, utan genom att använda skogens produktionsförmåga, skriver Svebios Kjell Andersson i en replik på Harry Frank.

Det svenska skogs– och bioenergisystemet levererar mycket stor klimatnytta, som kan tjäna som förebild för andra när världen nu står inför en gigantisk utmaning att ställa om energisystemen från fossilt till förnybart.

För några veckor sedan publicerade FN:s organ för förnybar energi IRENA (International Renewable Energy Agency) en rapport om den svenska bioenergimodellen, som jag skrivit tillsammans med Jeffrey Skeer på IRENA. Där försöker vi beskriva hur skogen och aktivt skogsbruk kan användas för att skapa klimatnytta både genom ersättning av fossila bränslen och genom att leverera förnybara material som kan användas i stället för fossilt baserade material. Vi använder Sverige som förebild.

Läs hela repliken

Vi använder oss av cookies.Läs mer