Tillbaka

EU-hotet mot svensk energipolitik

Tunga europeiska miljöorganisationer har börjat jämställa utsläpp från biomassa med utsläpp från fossila bränslen. Synsättet skjuter hela energiomställningen i sank, säger företrädare för den svenska bioenergibranschen.

Ett allt vanligare krav i energipolitiken på europeisk nivå är att biomassa, som används i el- och värmeproduktion, borde jämställas med fossila bränslen och inkluderas i utsläppshandeln.

Kravet framförs bland annat i en aktuell rapport av Birdlife, European Environmental Bureau (EEB) och Transport&Environment (T&E), som alla bedriver storskalig lobbyverksamhet i Bryssel.

I ett positionspapper, som förutom de nämnda tre även Action Aid, Climate Action Network Europe, Fern, Greenpeace, Oxfam, Wetlands International och WWF ställt sig bakom, krävs ett tak för användningen av biomassa för energi i EU, på samma sätt som i fråga om biodrivmedel från åkermark.

Det här har fått Svebio, branschföretag för omkring 300 bioenergiföretag, att gå i taket. I en debattartikel på Supermiljöbloggen ställde vd:n Gustav Melin nyligen frågan till svenska miljöorganisationer som WWF och svenska Greenpeace om de verkligen vet vad de gör.

Läs hela artikeln i Dagens Industri

Vi använder oss av cookies.Läs mer