Tillbaka

Filmklipp från Svebios paneldebatt under Järvaveckan: Elbrist hotar Mälardalen – Kraftvärme ger lokal el!

I Mälardalen ökar efterfrågan på el dramatiskt – så mycket att vi nu står inför en akut elbrist. Kraftvärmen kan lösa problemet, men fjärrvärmeföretagen har svårt. Under Järvaveckan, den 12 juni, då temat för dagen är klimatkrisen och hållbara städer, anordnade Svebio ett seminarium, ”Elbrist hotar Mälardalen – Kraftvärme ger lokal el” om effektbrist (lokal elbrist) och vilka åtgärder som krävs för att kraftvärmen ska bli ekonomiskt hållbar. Här har vi samlat ett par klipp från debatten.

Moderatorer för debatten var Karolina Norbeck, Direktör Fjärrvärme och Kraftvärme, Svebio, till vänster i bild,  och Kjell Andersson, Näringspolitisk chef, Svebio, längst till höger. I paneldiskussionenen deltog (från vänster): Magnus Eriksson, Chef Värme, Mälarenergi, Karin Medin, VD, Söderenergi, Monica Haider, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna, Linus Lakso, Ledamot i partistyrelsen, Miljöpartiet, Katarina Ekelund, Direktör Asset Management, Vattenfall Sverige, Kenneth Johansson, Chef för Ellevios regionnät i Stockholm, Larry Söder, Riksdagsledamot, Kristdemokraterna, Erik Dotzauer, Skatte- och styrmedelsexpert, Stockholm Exergi och Said Abdu, Liberalerna.


  • Kenneth Johansson, Chef för Ellevios regionnät i Stockholm, och Erik Dotzauer, Skatte- och styrmedelsexpert, Stockholm Exergi

I detta klipp ger Kenneth Johansson, Chef för Ellevios regionnät i Stockholm, och Erik Dotzauer, Skatte- och styrmedelsexpert, Stockholm Exergi, sin bild av läget vad gäller elbristen som hotar Mälardalen.

  • Linus Lakso, Miljöpartiet

I detta klipp ger Linus Lakso, Miljöpartiet, sin bild av fjärrvärmens roll i samhället.

  • Larry Söder, Kristdemokraterna

I detta klipp ger Larry Söder, Kristdemokraterna, sin bild av fjärrvärmens roll i samhället.

  • Linus Lakso, Miljöpartiet


I detta klipp svarar Linus Lakso, Miljöpartiet, på frågan om hur vi ska få den kraftvärme som vi behöver.

  • Said Abdu, Liberalerna

I detta klipp svarar Said Abdu, Liberalerna, på frågan om hur vi ska göra när elkunder inte får den ström de vill ha.

  • Linus Lakso, Miljöpartiet

I detta klipp svarar Linus Lakso, Miljöpartiet, på frågan om vad han anser om investeringsstöd för kraftvärme.

  • Karin Medin, VD Söderenergi


I detta klipp svarar Karin Medin, VD för Söderenergi, på frågan om hon är redo att investera i ny kraftvärme.

  • Kenneth Johansson, Chef för Ellevios regionnät i Stockholm och Monica Haider, Riksdagsledamot Socialdemokraterna

I detta klipp svarar Kenneth Johansson, Chef för Ellevios regionnät i Stockholm, på frågan om han känner sig lugnare efter att ha lyssnat på politikerna under denna debatt. Monica Haider, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna, svarar på frågor om effektbristen och Energiöverenskommelsen.

  • Linus Lakso, Miljöpartiet och Erik Dotzauer, Skatte- och styrmedelsexpert på Stockholm Exergi

I detta klipp diskuterar Linus Lakso, Miljöpartiet, vad man kan göra åt den rådande kapacitetsbristen på kort sikt. Erik Dotzauer, Skatte- och styrmedelsexpert på Stockholm Exergi kommenterar.

  • Katarina Ekelund, Direktör Asset Management på Vattenfall Sverige

I detta klipp hör vi Katarina Ekelund, Direktör Asset Management på Vattenfall Sverige, svara på frågan om det blir en turbin i Uppsala efter att ha lyssnat på politikerna. Hon berättar om de positiva synergierna mellan fjärrvärmen och etableringen av datahallar, vikten av långsiktighet i politiken och ett stöd för kraftvärmen.


Vill du veta mer, kontakta Karolina Norbeck, Programdirektör Kraftvärme & Fjärrvärme, Svebio

 

Vi använder oss av cookies.Läs mer