Kom och lyssna på Julia Ahlrot från Växjö Energi och Niclas Sigholm från Sigholm Tech
Välkommen till Lund på Stora biokraft- och värmekonferensen 9-10 november. Det är Svebios årliga branschträff för fjärr- och kraftvärmeaktörer samt bränsleleverantörer!
Kom och lyssna på Julia Ahlrot från Växjö Energi
I Växjö värms husen med skogsrester. 40 procent av elen som används i kommunen kommer från kraftvärmen på Sandviksverket. Fastigheter kyls med fjärrkyla.
Nu satsar Växjö Energi dessutom på koldioxidinfångning och drivmedelsproduktion. Julia Ahlrot kommer ge smakprov på vad som görs redan i dag för att bidra till klimatomställningen och energibolagets planer tio år framåt.

Från vänster: Julia Ahlrot, chef för strategi och omvärldsrelationer på Växjö Energi och Niclas Sigholm, vd för Sigholm Tech.
Lyssna på Niclas Sigholm från Sigholm Tech
I och med förändringarna i elpriset är det lätt att tro att kraftvärmens position är solid. På sikt återstår garanterat variationen i pris, men kommer nivåerna vara lika höga?
För att bibehålla konkurrenskraft behöver kraftvärmen vara kopplad till fler markander än day-ahead och köras mer dynamiskt.
Ledande bolag kopplar nu data från sina styrsystem direkt i molnet både för att öka datasäkerheten och kunna automatisera beräkning och analys. Andra står kvar på perrongen. Fler behöver se att det går.
Läs mer om konferensen här.
På konferensen träffas 100-150 branschkollegor för erfarenhetsutbyte och nätverkande samt för att ta del av och diskutera forskning & utveckling, näringspolitik och aktuella ämnen.
- Hur kan vi bidra med mer elproduktion från kraftvärme?
- Storskaligt och småskaligt, vilka villkor behövs?
- Hur kan kraftvärmeverken utnyttja anläggningarna hela året och producera olja (pyrolys), gas eller andra bränslen?
- Vad händer i skogen? Har aktivisterna rätt som vill minska skörden av skog? Skördar vi för mycket, vilka arter är hotade?
- Vad händer inom EU-politiken – får vi fler restriktioner kring bränsleanvändning?
- Vi får höra om två aktuella utredningar som är viktiga för branschen: kraftvärmeutredningen och utredningen om en nationell bioekonomistrategi.
- Hur kan vi påverka utredningarna och vad får de för inverkan på politiken framöver?