Tillbaka

Följ med på studiebesök till Mackmyra Whisky och Mackmyraterminalen

Det närmar sig Stora Biokraft- och Värmekonferensen som inleds med studiebesök den 14 november. Som deltagare har du nu möjlighet att besöka Mackmyra Whisky och Mackmyraterminalen i Forsbacka. Under kvällens konferensmiddag anordnar Mackmyra även en whiskyprovning för intresserade middagsgäster. Missa inte det!

Mackmyra Whiskys gravitationsdestilleri får hetvatten från en fristående pelletsvärmecentral. Foto: Mackmyra

Mackmyra Whiskys gravitationsdestilleri får hetvatten från en fristående pelletsvärmecentral. Foto: Mackmyra

Biobränsle är viktigt för Mackmyra Whisky och företaget strävar efter att tillverka whisky på ett så modernt, effektivt och miljövänligt sätt som möjligt. För att kunna göra det bestämde de sig för att bygga världens mest klimatsmarta gravitationsdestilleri.

Genom att bygga det nya destilleriet på höjden utnyttjas gravitationen. Man lyfter bara malten, vattnet och jästen en gång. Genom självfall blir processen klimatsmart. Den kräver inte samma antal energislukande pumpar som vid konventionell tillverkning. Värme som alstras från produktionsprocessen används även till att värma upp lokalerna.

Bionär äger och driver den pelletseldade värmecentralen som står strax intill destilleriet och som används för att värma upp processen i destilleriet. Under studiebesöket finns Bionär på plats och visar pelletsanläggningen.

Efter besöket på Mackmyra Whisky fortsätter vi till Mackmyraterminalen i Forsbacka, där biobränslen från Mellanskog lastas på tåg för leverans till Fortums kraftvärmeverk i Värtan. Vi åker sedan direkt till Högbo Brukshotell för att äta lunch innan konferensprogrammet drar igång kl. 13.30.

Vi ser fram emot att träffa dig den 14–15 november!

LÄS MER OCH ANMÄL DIG


Mackmyra


 

Vi använder oss av cookies.Läs mer