Tillbaka

Debatt: Tankningskrav på miljöfordon viktigare än bonus-malus

Man måste se till att bilarna drivs med miljövänligt bränsle, skriver Gustav Melin, vd på Svebio, Svenska Bioenergiföreningen, i dagens Aktuellt Hållbarhet.

Koppla miljöbilsstöden till tankningskrav. Det räcker inte att sälja ”miljöbilar”. Man måste också se till att bilarna drivs med miljövänligt bränsle. Det vore en bättre linje än ett krångligt bonus-malussystem.

Och man får inte glömma bort företagsbilarna, som har kraftigt styrande inverkan på hela bilmarknaden. För att få skatteförmån för företagsbil borde man visa att man tankat miljövänligt bränsle.

Häromdagen konstaterade Dagens Nyheter att det går trögt med försäljningen av miljöbilar. Inte ens elbilarna har någon riktig skjuts på marknaden, trots att de får mycket uppmärksamhet i media och en generös supermiljöbilspremie. Och etanolbilar säljs nästan inte alls. De senaste åren har ”miljöbilar” till största delen varit snåla dieselbilar, alltså bilar som drivs med fossilt bränsle.

I den här situationen har vi och många andra lämnat in remissyttranden över en statlig utredning om bonus-malus-beskattning av nya bilar.

Läs hela debattartikeln

Vi använder oss av cookies.Läs mer