Tillbaka

Allt du behöver veta om HVO100

Vad är HVO100? Hur bra och klimatsmart är det egentligen och kan du tanka HVO100 i din dieselbil? Professor och avdelningschef på Förbränning och framdrivningssystem på Chalmers, Lucien Koopmans, svarar på dina frågor i Volvos magasin.

Hej Lucien, låt oss prata HVO!

– Hallå! Jag är redo!

Vilken är den främsta fördelen med HVO100?

– Att det är ett förnybart bränsle – det är alltså inte fossilt. Att tanka HVO100 i befintliga och framtida dieselmotorer minskar klimatpåverkan med uppemot 90 % tack vare att det sänker det totala koldioxidutsläppet. Man tar då hänsyn till alla CO2-producerande processer från källa till hjul.

Bilar som kör på förnybara bränslen släpper ut koldioxid som absorberas av växter som sedan kan omvandlas till nya råvaror. På så vis får man ett nettonollutsläpp av koldioxid. En dieselbil som kör på HVO100 har alltså betydligt mindre klimatpåverkan än en elbil som kör på el framställt med en europeisk mix av eltillverkning (vilket innebär en blandning av kol, gas, sol, vind, vatten och kärnkraft).

Hur ”rent” är egentligen HVO100?

– Det beror på. Basen består av vegetabiliska oljor eller oljor från slaktavfall som sedan behandlas och reageras med väte. Var de basoljorna kommer ifrån regleras av EU-direktivet om förnybar energi (RED) som ser till att oljorna inte kommer från källor som kan användas för mat-tillverkning eller från palmolja som påverkar miljön. Men man får använda restprodukter från tillverkningen av palmolja exempel.

Läs hela intervjun hos Volvo

Vi använder oss av cookies.Läs mer