Tillbaka

Förslagen från Miljömålsberedningen och kring avskogning har stor påverkan på bioenergin

Sällan har en enskild dag varit så betydelsefull för svensk skogsnäring. Idag har både Miljömålsberedningen och avskogningsutredningen presenterat sina betänkanden. Båda har presenterat förslag kring hur vi ska tillämpa nya EU-regler i Sverige; LULUCF (Land use, Land use change and Forestry) respektive EUDR (EU Deforestation Regulation). Båda innehåller förslag som – om de genomförs – kan få stor effekt även på bioenergin, Sveriges största energikälla.

Foto: Alan Sherrard

– Bioenergin svarar idag för 40 procent av Sveriges energianvändning. Till största delen är det restprodukter från skogsindustrin som används för att producera till exempel biodrivmedel och fjärrvärme. Minskar vi möjligheterna till att bruka skogen på ett hållbart sätt, så minskar även tillgången till biomassa för energi och förnybara material, säger Anna Törner, VD på Svebio.

Skogsnäringen består idag av bl.a. 315 000 skogsägare, 140 000 anställda inom sågverk, massabruk och underleverantörer. Exportintäkterna överstiger 180 miljarder kronor årligen. Vi får inte glömma att Sverige består av nästan tre fjärdedelar skog som i generationer har brukats hållbart och gett landsbygden förutsättningar, staten skatteintäkter och möjligheten att tillverka fossilfria produkter för byggande, hygienprodukter och papper, men även energi. En stor del av vårt välstånd bygger på skogen och dess resurser. Den gröna kolatomen behöver användas mer – inte mindre – för att ersätta fossila produkter, den så kallade substitutionseffekten.

Vi noterar att Miljömålsberedningen har varit oenig om många av de förslag som idag har presenterats. Det är olyckligt för branschen behöver långsiktighet. Vi kan inte ha ett system där skogs- och energipolitik ändras varje mandatperiod.

– När vi talar skogsbruk handlar det om cykler på 70-90 år. Därför är det självklart att även politiken bör präglas av långsiktighet. Att skogen är en viktig kolsänka ska vi nyttja och några av Miljömålsberedningens förslag kan ge skogsägare ekonomisk ersättning för frivilliga insatser, vilket är positivt, fortsätter Anna Törner.

Svebio anser dock att vi behöver bli bättre på att se helheten och inte driva politik i stuprör. Förutom att skogen är en viktig inkomstkälla och avgörande för vår energiproduktion, påverkar den också vår livsmedelsförsörjning. Omkring 70 procent av landets jordbrukare äger skog och minskar man möjligheterna till ett lönsamt skogsbruk försämras även möjligheterna till livsmedelsproduktion inom landet, helt emot regeringens intentioner om att vi ska minska vår sårbarhet. Dessutom ställer Natos artikel 3 krav på att vi måste kunna försvara sig själva. Vi måste ha ett starkt samhälle där det viktigaste fungerar även om det blir kris eller krig. Livsmedels- och energiförsörjning utgör de väsentligaste delarna av detta.

EUDR

Även EU:s avskogningsförordning, EUDR, påverkar skogs- och jordbruk samt energiförsörjningen. Idag har ett betänkande lämnats där en rad förslag kring hur ursprung ska spåras, kring övervakningssystem och sanktioner.

EUDR:s grundtanke är behjärtansvärd. Stoppa skövling av skogar i Amazonas och på Borneo för att ge plats på betande djur och odling av kakao, soja och en rad andra produkter.

Utredningen har inte haft ett lätt jobb. EU har forcerat fram den nya lagstiftningen och den skulle ha trätt ikraft redan vid det gångna årsskiftet, men har nu flyttats fram ett år.

– För våra medlemsföretag är det en stor utmaning att anpassa sig till all ny lagstiftning. Bara inom ramen för EU:s Fit for 55-paket är det 10-15 nya direktiv och förordningar att förhålla sig till. Nu kommer även EUDR. Vi förväntar oss att myndigheterna samordnar sin verksamhet och att tillståndsprocesser och tillsyn förenklas, annars blir byråkratin övermäktig, menar Anna Törner.

För ett företag inom kraft- och fjärrvärmen innebär det krav på spårbarhet för den biomassa som används. Dessa spårbarhetssystem är ännu inte klara och vi vet inte vilka krav som myndigheterna kommer att ställa på företagen.

Här önskar Svebio en pragmatisk tillämpning som i Finland och i Danmark och undvikande av överimplementering. En smidig tillämpning gynnar även myndigheterna som annars drabbas av oerhörd ökad arbetsbörda.

För mer information kontakta Anna Törner, vd, Svebio, tel 070-298 69 36 eller Johnny Kjellström, näringspolitisk chef, tel 072-148 28 70.

Följ vårt nyhetsrum på Mynewsdesk för att ta del utav alla våra pressmeddelande som skickas ut.

Vi använder oss av cookies.Läs mer