Nu måste statsministern ta sina EU-parlamentariker i örat!
Miljöministrar från nio EU-länder har skrivit ett gemensamt brev till EU-parlamentet om nödvändigheten av att strama upp handeln med utsläppsrätter för att få upp priset och göra det mer lönsamt att satsa på klimatvänliga lösningar också i kraftverken och i den tunga industrin.
Det här är ett mycket ovanligt initiativ – att miljö- och klimatministrarna i praktiken ger EU-parlamentet underkänt och uppmanar parlamentet att ta reson. Bakgrunden är förstås den omröstning som gjordes i EU-parlamentet 16 april och som innebar att parlamentet avvisade EU-kommissionens förslag om ”backloading” (se bloggen 17 april). Frågan är dock inte slutgiltigt avgjord, utan ärendet har gått tillbaka till utskottet och det blir en ny omröstning i juli.
Då får man hoppas att de svenska moderata EU-parlamentarikerna byter fot och röstar rätt, och stödjer den linje som den svenska regeringsalliansen enats om. Alliansens egen miljöminister, Lena Ek, är en av de nio undertecknande miljöministrarna.
Lena Ek medverkade i söndagens Agenda och fick frågan om vad hon tyckte om de moderata EU-parlamentarikernas agerande. ”Beklämmande” var hennes ord. Vi håller med.
Det är dags för statsminister Fredrik Reinfeldt att ta sina partikamrater i örat och be dem rösta i enlighet med vad den svenska regeringskoalitionen kommit överens om. Det handlar om alliansens trovärdighet i klimatpolitiken. Men det handlar också om bilden av moderaterna. Är partiet ombud för Svensk Näringsliv eller har man en egen miljö- och klimatpolitik?
Svenskt Näringslivs linje är också obegriplig. De flesta svenska företag tjänar sannolikt på en stramare klimatpolitik med högre priser på utsläppsrätterna. Det gäller inte minst skogsindustrin, som idag förbrukar mycket små mängder fossila bränslen och har små utsläpp, men som kan leverera biobränslen när kolet blir för dyrt. Mot den här bakgrunden har jag också svårt att förstå Skogsindustriernas agerande i frågan.
Fakta: de nio miljöministrarna är från några av de tyngsta EU-länderna, Storbritannien, Tyskland och Frankrike, samt från Norden (Sverige, Finland och Danmark). Till det kommer Nederländerna, Portugal och Slovenien.